Biszkopt czekoladowy:
- 180 g masła
- 360 g cukru
- 3 jajka
- łyżeczka esencji pomarańczowej
- 235 g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- 260 ml maślanki
- 85 g kakao
- skórka pomarańczowa
Masło rozkręcamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jaju i dobrze miksujemy. Przesianą mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą i dodajemy do masy jajecznej na przemian z maślanką. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Przekładamy ciasto do dużej tortownicy (śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 80 minut w temp 160 stopni.
Wystudzony biszkopt kroimy na 3 części.
Masa pomarańczowa I:
- 1,5 szklanki soku pomarańczowego
- 1/3 szklanki cukru
- budyń śmietankowy
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu , ale zamiast mleka używamy soku.
Gorącą masę wykładamy na biszkopt.
Gorącą masę wykładamy na biszkopt.
Masa pomarańczowa II:
Miksujemy
- 2 pomarańcze (jedną ze skórką, jedna bez), przekładamy do garnka i smażymy z
- cukrem aż masa będzie gęsta. Ilość cukru zależy od indywidualnych upodobań.
Ciepła masę wylewamy na masę budyniową.
Przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy masą czekoladową.
Masa czekoladowa:
- 200 ml kremówki ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z
- czekoladą, którą wcześniej rozpuściliśmy w kąpieli wodnej.
Dekoracja według uznania.
Ja zrobiłam plastyczna masę wg przepisu, który znalazłam na GP. Jak tylko odnajdę autora, to wkleję link.
Potrzebujemy:
- 400 g marshmallows
- 1 kg cukru
- 2 łyżki wody
Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami wody a następnie dodając po trochu cukru zagniatamy masę aż do uzyskania plastycznej konsystencji. Masa nie powinna kleić się do rąk.
Można ją zabarwić barwnikami spożywczymi, wycinać dowolne kształty i ozdabiać tak, jak podpowiada wyobraźnia :)
Można ją zabarwić barwnikami spożywczymi, wycinać dowolne kształty i ozdabiać tak, jak podpowiada wyobraźnia :)
Smacznego!
13 komentarzy:
wspaniale wygląda!
od dawna mam ochotę na coś czekoladowo-pomarańczowego:)
pozdrawiam!
Przepiękny tort!!!!!!!
Dziękuję :)
hmmm...mniam:) wyglada bardzo smakowicie:) rodem z bardzo dobrej cukierni:)
Piękny! Idealny do serwowania w trakcie przyjęcie urodzinowego dla dziecka.
Pozdrawiam Olga Smile
Tort cudny!;) planuję go zrobić na urodziny siostry. Z tym, że... No właśnie. Mam dylemat związany ze skórką pomarańczową... Czy ta dodana do biszkoptu ma być otarta z jednej pomarańczy czy kandyzowana w kawałeczkach? ...oraz... Co masz na uwadze pisząc, że należy zmiksować (w przypadku masy) jedną z pomarańczy ze skórką? Z tą jej, na surowo przynajmniej, niejadalną grubą skórą, którą obiera się i wyrzuca spożywając owoc, czy mówisz o tej białej, cieniutkiej pielince w środku? Jeśli chodzi o tą grubą, to muszę ją wcześniej sparzyć? Pokroić (żeby łatwiej było miksować)? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Kasia
Witam :)
Skórkę do biszkoptu dawałam otartą ze świeżej pomarańczy, ale może być też drobno posiekana.
Masę robię z całej pomarańczy, czyli najpierw ją porządnie szoruję, potem sparzam i całą miksuję, albo przekręcam w maszynce do mięsa, razem ze wszystkimi skórkami. Najlepiej, żeby pomarańcze nie były gruboskórne ;), bo masa będzie zbyt cierpka. Jeśli wolisz delikatniejszy smak, możesz dodać miąższ i tylko tą pomarańczową skórkę, a białą wyrzucić.
Koniecznie napisz czy tort się udał :)
Dziękuję za niezbędne rady:) chciałabym spytać jeszcze jaka czekolada będzie najlepsza do masy (mleczna, gorzka) i czy w przypadku masy pomarańczowej budyń powinien być bez cukru czy może być... z ;)
A czy tort się udał, na pewno dam znać ;) pozdrawiam
Czekolada może być dowolna. Ja jestem wierną fanką gorzkiej, więc najczęściej używam takiej. Ma intensywniejszy smak i aromat, ale można też użyć mlecznej lub pomieszać obydwa rodzaje.
Pozdrawiam!
Witam! Mam pytanie odnośnie pierwszej masy pomarańczowej: czy do budyniu zużywamy taką ilość soku i cukru, jaką podałaś w przepisie, czy jednak taką, jak na opakowaniu, czyli 0,5l soku i 40 g cukru? Pozdrawiam :)
Ilości takie, jak podałam, czyli 1,5 szklanki soku i 1/3 szklanki cukru :)
Witam:)
Chciałam się dopytać o tą ilość kakao, którą się dodaje do biszkoptu. To na pewno ma być aż 85g?
Pozdrawiam,
Zosia
Tak, ma być aż 85 g :)
Prześlij komentarz