piątek, 28 grudnia 2007

Ryba po grecku


Taką rybę robiłam pierwszy raz, ale wyszła całkiem całkiem ;)
4 marchewki, dużą pietruszkę i kawałek selera ścieramy na tarce na dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy warzywa oraz liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach. Podlewamy ¼ szklanki wody. Przykrywamy i dusimy ok. 25 minut.
Na patelni smażymy rybę przyprawioną solą i pieprzem i w panierce z jajka i bułki tartej. Po usmażeniu rybę przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na tłuszcz pozostały po smażeniu ryby wrzucamy pokrojone 3-4 cebule i czekamy aż się zeszklą. Przekładamy je do pozostałych warzyw i dusimy razem ok. 15 minut. Jeśli jest za mało płynu podlewamy znowu niewielką ilością wody. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy (ja w trakcie duszenia warzyw dodałam 2 świeże pomidory bez skórek i pestek). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Na półmisek wykładamy połowę warzyw a na nie rybę i przykrywamy resztą warzyw. Najlepiej smakuje na zimno.

Smacznego!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

BARDZO DOBRE!!!

 
Related Posts with Thumbnails