piątek, 28 grudnia 2007

Tort pomarańczowo-czekoladowy

Pyszny mocno czekoladowy tort, w sam raz na zimowy wieczór.



Biszkopt czekoladowy:
  • 180 g masła
  • 360 g cukru
  • 3 jajka
  • łyżeczka esencji pomarańczowej
  • 235 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 260 ml maślanki
  • 85 g kakao
  • skórka pomarańczowa
Masło rozkręcamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jaju i dobrze miksujemy. Przesianą mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą i dodajemy do masy jajecznej na przemian z maślanką. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Przekładamy ciasto do dużej tortownicy (śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 80 minut w temp 160 stopni.
Wystudzony biszkopt kroimy na 3 części.

Masa pomarańczowa I:
  • 1,5 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • budyń śmietankowy
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu , ale zamiast mleka używamy soku.
Gorącą masę wykładamy na biszkopt.

Masa pomarańczowa II:
Miksujemy 
  • 2 pomarańcze (jedną ze skórką, jedna bez), przekładamy do garnka i smażymy z 
  • cukrem aż masa będzie gęsta. Ilość cukru zależy od indywidualnych upodobań.
Ciepła masę wylewamy na masę budyniową.
Przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy masą czekoladową.

Masa czekoladowa:
  • 200 ml kremówki ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z 
  • czekoladą, którą wcześniej rozpuściliśmy w kąpieli wodnej.

Dekoracja według uznania.
Ja zrobiłam plastyczna masę wg przepisu, który znalazłam na GP. Jak tylko odnajdę autora, to wkleję link.
Potrzebujemy:
  • 400 g marshmallows
  • 1 kg cukru
  • 2 łyżki wody
Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami wody a następnie dodając po trochu cukru zagniatamy masę aż do uzyskania plastycznej konsystencji. Masa nie powinna kleić się do rąk.
Można ją zabarwić barwnikami spożywczymi, wycinać dowolne kształty i ozdabiać tak, jak podpowiada wyobraźnia :)

Smacznego!

13 komentarzy:

jstnk pisze...

wspaniale wygląda!
od dawna mam ochotę na coś czekoladowo-pomarańczowego:)
pozdrawiam!

Dorota Swiatkowska pisze...

Przepiękny tort!!!!!!!

Dominika pisze...

Dziękuję :)

Immortal pisze...

hmmm...mniam:) wyglada bardzo smakowicie:) rodem z bardzo dobrej cukierni:)

Anonimowy pisze...

Piękny! Idealny do serwowania w trakcie przyjęcie urodzinowego dla dziecka.
Pozdrawiam Olga Smile

Anonimowy pisze...

Tort cudny!;) planuję go zrobić na urodziny siostry. Z tym, że... No właśnie. Mam dylemat związany ze skórką pomarańczową... Czy ta dodana do biszkoptu ma być otarta z jednej pomarańczy czy kandyzowana w kawałeczkach? ...oraz... Co masz na uwadze pisząc, że należy zmiksować (w przypadku masy) jedną z pomarańczy ze skórką? Z tą jej, na surowo przynajmniej, niejadalną grubą skórą, którą obiera się i wyrzuca spożywając owoc, czy mówisz o tej białej, cieniutkiej pielince w środku? Jeśli chodzi o tą grubą, to muszę ją wcześniej sparzyć? Pokroić (żeby łatwiej było miksować)? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Kasia

Dominika pisze...

Witam :)
Skórkę do biszkoptu dawałam otartą ze świeżej pomarańczy, ale może być też drobno posiekana.
Masę robię z całej pomarańczy, czyli najpierw ją porządnie szoruję, potem sparzam i całą miksuję, albo przekręcam w maszynce do mięsa, razem ze wszystkimi skórkami. Najlepiej, żeby pomarańcze nie były gruboskórne ;), bo masa będzie zbyt cierpka. Jeśli wolisz delikatniejszy smak, możesz dodać miąższ i tylko tą pomarańczową skórkę, a białą wyrzucić.
Koniecznie napisz czy tort się udał :)

Anonimowy pisze...

Dziękuję za niezbędne rady:) chciałabym spytać jeszcze jaka czekolada będzie najlepsza do masy (mleczna, gorzka) i czy w przypadku masy pomarańczowej budyń powinien być bez cukru czy może być... z ;)

A czy tort się udał, na pewno dam znać ;) pozdrawiam

Dominika pisze...

Czekolada może być dowolna. Ja jestem wierną fanką gorzkiej, więc najczęściej używam takiej. Ma intensywniejszy smak i aromat, ale można też użyć mlecznej lub pomieszać obydwa rodzaje.

Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Witam! Mam pytanie odnośnie pierwszej masy pomarańczowej: czy do budyniu zużywamy taką ilość soku i cukru, jaką podałaś w przepisie, czy jednak taką, jak na opakowaniu, czyli 0,5l soku i 40 g cukru? Pozdrawiam :)

Dominika pisze...

Ilości takie, jak podałam, czyli 1,5 szklanki soku i 1/3 szklanki cukru :)

Anonimowy pisze...

Witam:)
Chciałam się dopytać o tą ilość kakao, którą się dodaje do biszkoptu. To na pewno ma być aż 85g?
Pozdrawiam,
Zosia

Dominika pisze...

Tak, ma być aż 85 g :)

 
Related Posts with Thumbnails