niedziela, 23 maja 2010

Roladki drobiowo-cukiniowe

Nareszcie zrobiło się ciepło! W taką pogodę nabieram ochoty na delikatne kolorowe dania. Tym razem wybór padł na roladki z kurczaka i warzyw.



Składniki:
  • cienkie filety z kurczaka (mogą być też z indyka)
  • tyle samo plastrów cukinii - ja kroję ją wzdłuż obieraczką do warzyw
  • plastry mozzarelli
  • na każdy filet pasek papryki czerwonej i zielonej
  • sól
  • pieprz
  • ew. inne ulubione przyprawy

Każdy z filetów należy przyprawić. Na każdy z nich kładziemy plaster cukinii, ser i paprykę. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami lub szpikulcami do zrazów. Smażymy je na małym ogniu, aby nie spalić wierzchu i dobrze wysmażyć środek (roladki wychodzą dość grube). Doskonałe będą również z grilla.
Można je podać na ciepło jako danie obiadowe - będą pyszne z gotowanymi na parze warzywami lub pokrojone w plastry i nadziane na wykałaczki jako przystawka na zimno.

Smacznego!

4 komentarze:

asieja pisze...

lubię mięso w nie tradycyjnej wersji. kolorowe i pyszne.

Paula pisze...

ale zrobiłaś mi smaka na takie roladki! kiedyś robiłam z jabłkiem i również polecam!

kasiaaaa24 pisze...

Super danie. I wygląda tak wiosennie :)

Pozdrawiam :)

Dominika pisze...

Nie wpadłabym na pomysł z jabłkiem, kiedyś go wykorzystam :)
Dziękuję za miłe wpisy :)

 
Related Posts with Thumbnails