Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jabłka jabłek
- cynamon
- po garści rodzynek i orzechów włoskich
- ew. kakao
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, olej, sodę. Jabłka pokroić w kostkę, dodać cynamon i bakalie. Połączyć z ciastem. Piec ok. godziny w 180 stopniach.
Smacznego!
6 komentarzy:
Mmmm...zjadłabym naleśnika z takim nadzieniem:))
ja robiłam je z dodatkiem kakao, ale oczywiście może być i biały salceson
to taki keks, prawda? lubię upstrzone ciasta :)
Trochę to ciasto przypomina keks, można do niego dodać więcej bakalii.
Anulko, moja mama też zawsze robiła go z kakao, a ja... no cóż... zapomniałam go dodać. Ale i bez niego ciasto wyszło bardzo dobre :)
Ha ha upiekę takie na jakąś imprezę i zapytam kto chce na deser salcesonu. Jak nie zgłosi się nikt, to przyniosę tylko sobie. Pewnie się zdziwią ;)
Robiłam salcesonik , był smaczny:)))
Prześlij komentarz