niedziela, 23 maja 2010

Żurek

Bardzo długo zbierałam się do ugotowania żurku. U mnie w rodzinie nie ma tradycji gotowania go na Wielkanoc i nigdy też w domu go nie jadłam. Przy okazji codziennych zakupów wpadł mi w oko gotowy zakwas i postanowiłam zmierzyć się z tą zupą. Jak na pierwszy raz wyszła całkiem dobra :)



Składniki:

  • 2 marchewki
  • por
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 2,5 litra wody

Z tych składników ugotować wywar. Dodać kilka kawałków białej kiełbasy i gotować razem ok. 20-30 minut.

W tym czasie na oleju podsmażyć:
  • plaster drobno pokrojonego wędzonego boczku lub wędzonej kiełbasy
  • cebulę.

Wyjąć białą kiełbasę, pokroić ją w plasterki i z boczkiem dodać ją do zupy. Wlać 0,5 litra zakwasu. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i dużą ilością majeranku.
Teraz nie pozostaje już nic innego jak pokroić w talerzu jajka (1-2 na osobę) i zalać gorącą zupą.

Smacznego!

2 komentarze:

Paula pisze...

ja najbardziej lubię wersję z ziemniakami :) pysznie się zrobiło!

asieja pisze...

domowy żurek koniecznie z jajkiem :)
u mnie w Domu gości właśnie na święta, lubię

 
Related Posts with Thumbnails