- ryż do sushi
- ocet ryżowy
- nori (sprasowane wodorosty)
- ryby, owoce morza (u mnie surowy i wędzony łosoś, paluszki krabowe)
- warzywa (u mnie papryka, ogórek, awokado)
- wasabi
- sos sojowy
- sól
- cukier
Ryż nalezy bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, aby woda wypływająca była przezroczysta. Przekładamy ryż do garnka i zalewamy wodą. Na każdą szklankę ryżu potrzebujemy 1,5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez dwie minuty. Przykrywamy garnek i zmniejszamy ogień do minimum. Tak gotujemy 10 minut. Wyłączamy ogień i pozwalamy aby ryż sam doszedł przez 10-15 minut (nie odkrywamy garnka). W tym czasie możemy przygotować zalewę octową.
Mieszamy 3-4 łyżki octu ryżowego, z łyżeczką soli i połową łyżki cukru. Podgrzewamy, aby sól i cukier dobrze się rozpuściły.
Kiedy ryż jest miękki przekładamy go do dużej miski. Delikatnie skrapiamy zalewą octową i mieszamy dokładnie. Kiedy ryż jest chłodny możemy się zabierać do zwijania maków.
Na macie bambusowej kładziemy nori, błyszczącą stroną do dołu i szerszą stroną do siebie, układamy wilgotnymi rękami cienką warstwę ryżu na 3/4 powierzchni. Układamy nadzienie na wysokości 1/3 i zwijamy roladki przy pomocy maty. Mocno dociskamy. Jeśli nori nie chce się skleić, można lekko zwilżyć je wodą. Kroimy każdą roladkę wilgotnym ostrym nożem na 8 części.
W odwróconym sushi odwrotnie układamy ryż i nori.
Teraz nie pozostaje nic innego jak się zajadać. Sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.
Smacznego!
2 komentarze:
Ja też robie sushi w domu.Fajna zabawa i pyszny obiadek przy okazji. Mniam mniam mniam
:) kolejna wielbicielka sushi :) Też ostatnio robiłam... pierwszy raz, ale Twoje wyszło ładniejsze :( Ale będę ćwiczyć i kiedyś też mi takie ładne wyjdzie :)
Prześlij komentarz