sobota, 25 października 2008

Śliwkowe ciasto z bezą

Przepyszne i bardzo łatwe ciasto.



Co potrzebujemy?
Przede wszystkim kruche ciasto. Ja zawsze robię z tego przepisu - jest proste, szybkie i niezawodne. Na tortownicę wystarczy pół porcji. Wykładamy je równomiernie w tortownicy.
Na surowe ciasto układamy śliwki - najlepsze oczywiście węgierki, a na wierzch pianę z 2 białek z dodatkiem 1/2 szklanki cukru. I do pieca. Pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni, ok. 30 minut.
Łatwe, prawda?

Smacznego!

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Witaj, z góry chciałam zaznaczyc ze masz cudne przepisy z których bardzo często korzystam i mam pytanie co do tego ciasta. Piszesz, że na tortownice potrzeba połowe porcji, tylko na tortownicę o jakich wymiarach? Czy 24cm bedzie ok? Pozdrawiam!!

Dominika pisze...

Tortownica 24 cm będzie ok :) Ja zwykle piekę na takiej o średnicy 22 cm, ale 2 cm nie zrobią wielkiej różnicy :)

 
Related Posts with Thumbnails