wtorek, 11 stycznia 2011

Orzeszki

Takie orzeszki chodziły za mną od dawna, pamiętam je z dzieciństwa. Kilka miesięcy temu dostałam specjalną foremkę do ich wypiekania i doszłam do wniosku, że święta będą dobrą okazją, żeby ją wypróbować. Przejrzałam kilka przepisów i wybrałam przepis z bloga "Moje słodkie impresje".  Ciasto przygotowałam z połowy porcji, wyszło mi ok. 15 patelni po 8 połówek.
  • 2 szklanki mąki 
  • pół kostki margaryny
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • szczypta sody
  • szczypta soli 

Wszystkie składniki trzeba zagnieść. Z ciasta odrywać małe kuleczki i wkładać je w zagłębienia nagrzanej formy. Na średnim ogniu pieką się jakieś 3-4 minuty. Skorupki bardzo dobrze się przechowują.


Nie mogłam się zdecydować jaką masę do nich zrobić. W końcu wybrałam tradycyjną. Kostkę masła roztarłam z cukrem pudrem i sokiem z połowy cytryny. Na końcu dodałam 100 g zmielonych orzechów włoskich. Po nadzianiu orzeszki trzeba odłożyć na kilka godzin, żeby trochę zmiękły.

Smacznego!

7 komentarzy:

myniolinka pisze...

a ja na Święta nie robiłam orzeszków... czasu zabrakło... a bardzo, bardzo je lubimy :)

wiosenka27 pisze...

Uwielbiam je:)

kasiaaaa24 pisze...

Nigdy ich nie robiłam sama, w domu. Zawsze kupowałam. Kuszący przepis :)

Pozdrawiam!

asieja pisze...

lubię orzeszki, koniecznie zrobione przez Mamę :-)

Agatka pisze...

Jakie śmieszne orzeszki. Pierwszy raz coś takiego widzę, ale wygląda bardzo smacznie :)

Anonimowy pisze...

Witam :) dostałam jakiś czas temu foremkę do tych orzeszków od teściowej i przydałoby się w końcu coś z tym zrobić. Mam zatem dwa pytania, mam nadzieję że nie głupie ;)
1. Ciasto układamy tylko po tej stronie którą kładziemy na palnik, czy po obydwóch?
2. Nakładając po raz kolejny ciasto rozumiem że można się poparzyć troszkę? czy ta patelnia szybko stygnie? ;)

Kasia

Dominika pisze...

Kasiu,

ciasto nakładamy tylko w te dołeczki. Ja odrywałam sobie kulki z ciasta i je w nie po prostu wkładałam. Nie trzeba ich dociskać, bo górna część patelni to za Ciebie zrobi. Nie ma szans, że się poparzysz wkładając ciasto :)

 
Related Posts with Thumbnails