niedziela, 20 czerwca 2010

Sorbet truskawkowy

W końcu udało mi się kupić naprawdę dobre truskawki. Postanowiłam zrobić z nich deser - bardzo łatwy sorbet.



Składniki:
  • pół litra zmiksowanych truskawek
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciśniętego
  • syrop cukrowy - ilość do smaku

Syrop cukrowy przygotowujemy zagotowując razem szklankę wody i szklankę cukru (ilość tę można oczywiście zwielokrotnić). Można go przechowywać w lodówce przez dłuższy czas i wykorzystać np. do drinków, czy deserów.

Wszystkie składniki mieszamy i przelewamy do naczynia. Przykrywamy folią i wkładamy do zamrażarki. Co jakiś czas masę należy przemieszać widelcem, aby nie powstały kryształki lodu. Po kilku godzinach możemy delektować się pysznym, delikatnym i lekkim deserem, a jeśli pominie się syrop cukrowy, wtedy będzie to też deser niskokaloryczny. Pyszności bez wyrzutów sumienia ;)

Smacznego!

5 komentarzy:

asieja pisze...

cudny ma kolor :-)

Paula pisze...

nabrałam ochoty :) taki soczysty!

cooking Marta pisze...

wlasnie takiego przepisu na sorbet szukalam! swietny :)

Arvén pisze...

Podpisuję się pod Martą, wszyscy robią jogurtowe lody, a mnie potrzeba lekkiego sorbetu...

piegusek1976 pisze...

piękny kolor :) i wcale nie potrzeba maszynki do lodów to wspaniale bo tak sie składa że nie posiadam ( jeszcze :))

 
Related Posts with Thumbnails