Składniki:
- pół litra zmiksowanych truskawek
- sok z połowy cytryny
- pół szklanki soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciśniętego
- syrop cukrowy - ilość do smaku
Syrop cukrowy przygotowujemy zagotowując razem szklankę wody i szklankę cukru (ilość tę można oczywiście zwielokrotnić). Można go przechowywać w lodówce przez dłuższy czas i wykorzystać np. do drinków, czy deserów.
Wszystkie składniki mieszamy i przelewamy do naczynia. Przykrywamy folią i wkładamy do zamrażarki. Co jakiś czas masę należy przemieszać widelcem, aby nie powstały kryształki lodu. Po kilku godzinach możemy delektować się pysznym, delikatnym i lekkim deserem, a jeśli pominie się syrop cukrowy, wtedy będzie to też deser niskokaloryczny. Pyszności bez wyrzutów sumienia ;)
Smacznego!
5 komentarzy:
cudny ma kolor :-)
nabrałam ochoty :) taki soczysty!
wlasnie takiego przepisu na sorbet szukalam! swietny :)
Podpisuję się pod Martą, wszyscy robią jogurtowe lody, a mnie potrzeba lekkiego sorbetu...
piękny kolor :) i wcale nie potrzeba maszynki do lodów to wspaniale bo tak sie składa że nie posiadam ( jeszcze :))
Prześlij komentarz