Składniki:
- 2 marchewki
- por
- kawałek selera
- pietruszka
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 2,5 litra wody
Z tych składników ugotować wywar. Dodać kilka kawałków białej kiełbasy i gotować razem ok. 20-30 minut.
W tym czasie na oleju podsmażyć:
- plaster drobno pokrojonego wędzonego boczku lub wędzonej kiełbasy
- cebulę.
Wyjąć białą kiełbasę, pokroić ją w plasterki i z boczkiem dodać ją do zupy. Wlać 0,5 litra zakwasu. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i dużą ilością majeranku.
Teraz nie pozostaje już nic innego jak pokroić w talerzu jajka (1-2 na osobę) i zalać gorącą zupą.
Smacznego!
2 komentarze:
ja najbardziej lubię wersję z ziemniakami :) pysznie się zrobiło!
domowy żurek koniecznie z jajkiem :)
u mnie w Domu gości właśnie na święta, lubię
Prześlij komentarz