


Ciasto drożdżowe zawsze kojarzyło mi się z pracochłonnym wyrabianiem. Tym razem postanowiłam skorzystać z miksera. Ciasto wyszło puszyste, dość luźne, ale jednocześnie nie kleiło się do rąk. Muffinki są leciutkie i delikatne.
Składniki na 12 muffinek:
- 320-350 g mąki
- 1-2 dag drożdży
- 1 jajo
- 3 łyżeczki cukru
- 120 ml mleka
- 2 łyżki stołowe masła
- szczypta soli
Z połowy mleka, łyżeczki cukru, drożdży i odrobiny mąki zrobiłam zaczyn i odstawiłam na ok. 20 minut żeby urósł. Przełożyłam go do misy miksera i miksując na średnich obrotach zaczęłam na zmianę i powoli dodawać pozostałe składniki. Miksowanie trwało kilka minut. Kiedy ciasto było już dobrze wyrobione posypałam je lekko mąką i odstawiłam aby wyrosło. W tym czasie obrałam i pokroiłam w drobną kosteczkę brzoskwinię.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 równych części i z każdej z nich zrobiłam kuleczkę, którą nadziałam owocami. Przełożyłam do formy muffinkowej i odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia. Piekłam 20 minut w 190 stopniach.
Smacznego!

6 komentarzy:
Wygladaja jak male paczki :) Slodkie :))
slicznie wyszly,jak pileczki :))
Wyglądają jak mini bułeczki :) też się do jakiegoś ciasta drożdżowego przymierzam :)
Są pyszne!!!:)
Witam, bardzo ucieszyłam się z przepisu na muffinki drożdżowe, bo ciężko coś takiego znaleźć. Widziałam nawet takie z kilograma mąki (!!!). Trochę ten przepis zmodyfikowałam, bo zrobiłam metodą na zimno wczoraj, a dziś rano wyjęłam z lodówki i upiekłam. Wyszły pyszne, w mojej wersji użyłam jednak 3 łyżek cukru, groszków czekoladowych i kruszonki na wierzch. Przepis wart polecenia:) Pozdrawiam
Przed chwilą wyjęłam je z piekarnika i od razu wszystkie poszły na późną kolację :)
Muffinki po pewnym momencie wyrabiałam ręcznie, bo mam tylko zwykły stary mikser i ciasto przylepiało się co całych mieszadełek, zamiast być mieszanym ;)
Musiałam dodać więcej mąki, bo po wyrośnięciu strasznie namokło i nie dało się lepić bułeczek, ale oprócz tego
WYŚMIENITE!!! :)
Przepyszne, pięknie rumienieje w piekarniku, nie przypala sie od dołu, jest idealnie chrupkie mmm ^^
dziękuję za przepis i polecam innym!!!
Prześlij komentarz