Niestety nie posiadam (jeszcze) formy do tarty, więc użyłam tortownicy. Zmniejszyłam nieco proporcje składników.
Do ciasta użyłam:
- 20 dag mąki
- 12 dag masła
- 4 łyżki cukru kryształu
- 1 całe jajko i 1 żółtko
Farsz owocowy:
- 2 laski rabarbaru - pokroiłam i wymieszałam z 5 dag cukru, nadmiar soku odlałam
- 1,5 szklanki pokrojonych truskawek
Z podanych składników zagniotłam ciasto i włożyłam je na pół godziny do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkowałam i wylepiłam nim foremkę. Resztę ciasta rozwałkowałam i pokroiłam w 1,5-2 cm paski, które posłużyły później do dekoracji.
Ciasto zapiekłam w temperaturze ok. 160 stopni przez około 15-20 minut, następnie wyjęłam i posmarowałam ciasto żółtkiem. Włożyłam z powrotem do piekarnika, aż żółtko się ścięło.
Na ciasto wyłożyłam przygotowane wcześniej owoce. Piekłam ciasto ok. 40 minut. Kiedy owoce zaczęły się podpiekać ciasto udekorowałam przygotowanymi wcześniej paskami z surowego ciasta. Zapiekłam, aż ciasto na wierzchu się zezłociło.
Polecam przepis Kasi życzę smacznego!
3 komentarze:
sliczna jest :)))
Dziękuję :)
nie mam rabarbaru w Tajlandii,
mozna zamowic z przesylka ?
pozdrawiam;)
Prześlij komentarz