Składniki:
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 3-4 dag drożdży
- 100 g stopionego masła (ja dałam trochę mniej)
- 3 łyżki ciepłego mleka
- 2 jajka
cebula zeszklona na oleju (odsączona z tłuszczu na papierowym ręczniku)
3-4 plastry salami pepperoni
Składniki ciasta zagnieść razem i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Zagnieść razem z cebulką i salami i podzielić na 8 części. Uformować kulki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 30 minut. Piec 15-20 minut w temperaturze ok. 200 stopni.
Bułeczki wychodzą dość kruche, tłuste i bardzo sycące. Podałam je z sałatką caprese.
Smacznego!
1 komentarz:
Witam
Przepis bardzo fajny, lecz nie dokładnie podany. Nie jest podane jak dokładnie zagnieśc ciasto, co najpierw połączyć.(drożdże z ciepłym mielkiem itp) Dla kogoś kto pierwszy raz ma kontakt z pieczeniem nie jest to prosta sprawa, a z tego co sie orientuję bardzo jest ważna kolejnośc mieszania składników . Przepis ciekawy lecz bardzo niedbale podany
Pozdrawiam
Agnieszka
Prześlij komentarz