sobota, 6 czerwca 2009

Tarta z rabarbarem i truskawkami

W poszukiwaniu przepisu trafiłam na blog Pokrojone i doprawione i skorzystałam z przepisu Kasi na takie ciasto.




Niestety nie posiadam (jeszcze) formy do tarty, więc użyłam tortownicy. Zmniejszyłam nieco proporcje składników.

Do ciasta użyłam:
  • 20 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 całe jajko i 1 żółtko

Farsz owocowy:
  • 2 laski rabarbaru - pokroiłam i wymieszałam z 5 dag cukru, nadmiar soku odlałam
  • 1,5 szklanki pokrojonych truskawek

Z podanych składników zagniotłam ciasto i włożyłam je na pół godziny do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkowałam i wylepiłam nim foremkę. Resztę ciasta rozwałkowałam i pokroiłam w 1,5-2 cm paski, które posłużyły później do dekoracji.
Ciasto zapiekłam w temperaturze ok. 160 stopni przez około 15-20 minut, następnie wyjęłam i posmarowałam ciasto żółtkiem. Włożyłam z powrotem do piekarnika, aż żółtko się ścięło.
Na ciasto wyłożyłam przygotowane wcześniej owoce. Piekłam ciasto ok. 40 minut. Kiedy owoce zaczęły się podpiekać ciasto udekorowałam przygotowanymi wcześniej paskami z surowego ciasta. Zapiekłam, aż ciasto na wierzchu się zezłociło.

Polecam przepis Kasi życzę smacznego!

3 komentarze:

Gosia pisze...

sliczna jest :)))

Dominika pisze...

Dziękuję :)

Leonard pisze...

nie mam rabarbaru w Tajlandii,

mozna zamowic z przesylka ?

pozdrawiam;)

 
Related Posts with Thumbnails