niedziela, 14 czerwca 2009

Drożdżowo-maślane bułeczki z cebulą i pepperoni

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska" wydawnictwa Parragon.



Składniki:
  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3-4 dag drożdży
  • 100 g stopionego masła (ja dałam trochę mniej)
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • 2 jajka

cebula zeszklona na oleju (odsączona z tłuszczu na papierowym ręczniku)
3-4 plastry salami pepperoni

Składniki ciasta zagnieść razem i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Zagnieść razem z cebulką i salami i podzielić na 8 części. Uformować kulki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 30 minut. Piec 15-20 minut w temperaturze ok. 200 stopni.

Bułeczki wychodzą dość kruche, tłuste i bardzo sycące. Podałam je z sałatką caprese.

Smacznego!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Witam
Przepis bardzo fajny, lecz nie dokładnie podany. Nie jest podane jak dokładnie zagnieśc ciasto, co najpierw połączyć.(drożdże z ciepłym mielkiem itp) Dla kogoś kto pierwszy raz ma kontakt z pieczeniem nie jest to prosta sprawa, a z tego co sie orientuję bardzo jest ważna kolejnośc mieszania składników . Przepis ciekawy lecz bardzo niedbale podany

Pozdrawiam
Agnieszka

 
Related Posts with Thumbnails