Składniki:
- bulion warzywny - ok. 3 litrów (ugotowany na bazie marchwi, selera, pora, pietruszki, ziela angielskiego i liści laurowych)
- 20 dag soczewicy
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów bez skórki
- łyżka natki pietruszki
- 3-4 ziemniaki
- sól
- pieprz
- zioła wedle uznania
Do bulionu warzywnego wrzucamy soczewicę. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, a kiedy się zarumieni dodajemy pomidory i dusimy ok. 15-20 minut. Jeśli
soczewica gotuje się już 40-50 minut dodajemy duszone warzywa. Kiedy soczewica jest już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy pietruszką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz