Składniki (na 4 porcje):
- 8-12 płatów lasagne
- 300 g mięsa mielonego
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- puszka pomidorów bez skóry
- serek wiejski (ziarnisty)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- zioła
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki oleju
- szklanka mleka
- czubata łyżka mąki
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 150 g sera (mozarelli lub dowolnego żółtego)
Na oleju podsmażamy czosnek i cebulę. Gdy się zeszklą dodajemy mięsoi po kilku minutach pieczarki. Dusimy kilka minut. Kiedy woda wyparuje dodajemy pomidory i dusimy na bardzo małym ogniu i pilnujemy aby sos się nie przypalił (w razie potrzeby można dolewać wody). Po ok. 40 minutach duszenia dodajemy koncentrat i przyprawy do smaku. Dusimy jeszcze kilka minut. Po zestawieniu z ognia mieszamy sos z serkiem wiejskim. Sos powinien być dość rzadki, ponieważ makaron wchłonie płyn.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Lasagne można układać surowe lub lekko podgotowane. Jeśli używam okrągłego naczynia zwykle je podgotowuję, aby móc dopasować makaron do kształtu naczynia. Układamy na zmianę makaron i sos. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron.
Przygotowujemy sos:
na oleju podsmażamy przez chwilę mąkę, dolewamy mleko i wsypujemy przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia stale mieszając. Kiedy zgęstnieje przekładamy sos na makaron i posypujemy serem.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz