Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- pół kostki masła
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Nadzienie:
- dowolne owoce
Polewa:
- pól kostki masła
- wiórki kokosowe (100g)
- pół szklanki cukru
Zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki na pół godziny. Wykładamy ciasto do blaszki i na wierzch układamy owoce. Ja tym razem dałam winne jabłka i brzoskwinie pokrojone w cieniutkie plasterki oraz rodzynki. Na wierzch gorąca polewa i do piekarnika na 45 minut w temp. 180 stopni.
Podana porcja wystarcza na kwadratową blaszkę. Czasami używam też tortownicy - wtedy zużywam połowę ciasta, a resztę zamrażam. Zwykle polewę kokosową robię z większej porcji, ale jestem fanką wszystkiego, co kokosowe :)
Uwielbiam na ciepło. Można podawać z lodami albo śmietaną kremówką. Mniammm...
3 komentarze:
Świetny przepis, trzeba tylko zastrzec, że proporcja jest na mniejszą blachę - tzn. na większą ciasta jest akurat, natomiast za mało tej kokosowej polewy.
Na jakiej blasze dokładnie robiłaś?
Pozdrawiam i dziękuję za inspirację :).
Masz rację :) Już edytuję przepis :)
ja daje 20deka kokosu i 2 zoltka a bialka ubijam i dodaje na koncu ,a pieke na foremce okraglej. Pyszne
maria z.
Prześlij komentarz