niedziela, 30 września 2007

Jesienne ciacho z kokosem


Ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • pół kostki masła
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Nadzienie:
  • dowolne owoce

Polewa:
  • pól kostki masła
  • wiórki kokosowe (100g)
  • pół szklanki cukru
To wszystko razem rozpuścić i do gorącej masy (ale już nie na ogniu) dodać jedno jajko.

Zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki na pół godziny. Wykładamy ciasto do blaszki i na wierzch układamy owoce. Ja tym razem dałam winne jabłka i brzoskwinie pokrojone w cieniutkie plasterki oraz rodzynki. Na wierzch gorąca polewa i do piekarnika na 45 minut w temp. 180 stopni.

Podana porcja wystarcza na kwadratową blaszkę. Czasami używam też tortownicy - wtedy zużywam połowę ciasta, a resztę zamrażam. Zwykle polewę kokosową robię z większej porcji, ale jestem fanką wszystkiego, co kokosowe :)

Uwielbiam na ciepło. Można podawać z lodami albo śmietaną kremówką. Mniammm...

3 komentarze:

Motylka pisze...

Świetny przepis, trzeba tylko zastrzec, że proporcja jest na mniejszą blachę - tzn. na większą ciasta jest akurat, natomiast za mało tej kokosowej polewy.
Na jakiej blasze dokładnie robiłaś?

Pozdrawiam i dziękuję za inspirację :).

Dominika pisze...

Masz rację :) Już edytuję przepis :)

Anonimowy pisze...

ja daje 20deka kokosu i 2 zoltka a bialka ubijam i dodaje na koncu ,a pieke na foremce okraglej. Pyszne
maria z.

 
Related Posts with Thumbnails