niedziela, 30 września 2007

Rolada z kurczaka


Aby wyczarować taką roladę potrzebujemy dużego kurczaka, o wadze min. 2,2 kg. Trzeba go pozbawić kości ale tak, aby pozostał w jednym kawałku.
Oto jak go 'wyluzować':
- przecinamy wzdłuż mostka
- wycinamy korpus
- wyciągamy kostki z nóg i skrzydełek (od środka - tak, żeby nie rozciąć skóry).

Tak przygotowanego kurczaka dokładnie myjemy i przyprawiamy, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Rolujemy go i wkładamy do siatki na szynkę lub elegancko zszywamy ;)

Takiego kurczaka można nadziać:
- podsmażone pieczarki z cebulką + mozarella
- polędwiczką
- farszem bakaliowym: 2 marchewki podgotować w szklance wody z łyżką cukru i szczyptą soli, do tego dodać pokrojone bakalie. Ja dałam rodzynki, daktyle, figi, morele, a według przepisu powinny być jeszcze migdały i niesolone pistacje.

Na kurczaku trzeba rozłożyć farsz, zwinąć, zastosować mocowanie jak wyżej, podlać wodą i olejem i upiec.

Można zajadać na zimno lub na ciepło.

Brak komentarzy:

 
Related Posts with Thumbnails