niedziela, 30 września 2007

Ciasto Iriny


Porcja na 2 strucle:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 jajko
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli
  • 1/2 kubka mleka
  • 150 g masła lub margaryny – rozpuścić
  • ew. cukier waniliowy

Wymieszać wszystkie składniki, mleko dodawać po trochu. Ciasto powinno być półtwarde.

Nadzienie:
  • 250 g orzechów włoskich
  • 250 g cukru
  • ok. 1/2 kubka gorącego mleka (może być mniej)

Cukier rozpuścić w mleku, wymieszać z orzechami.

Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na grubość 0,5 cm, posmarować masą orzechową. Zrolować i odstawić na pół godziny. Posmarować jajkiem na wierzchu i piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 45 minut.

Przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 15 minut.

Ciasto najlepiej upiec w formie keksówce, inaczej 'trochę' się rozpływa (co zresztą widać na zdjeciu).

Brak komentarzy:

 
Related Posts with Thumbnails