Porcja na 2 strucle:
- 0,5 kg mąki
- 1 jajko
- 25 g drożdży
- szczypta soli
- 1/2 kubka mleka
- 150 g masła lub margaryny – rozpuścić
- ew. cukier waniliowy
Wymieszać wszystkie składniki, mleko dodawać po trochu. Ciasto powinno być półtwarde.
Nadzienie:
- 250 g orzechów włoskich
- 250 g cukru
- ok. 1/2 kubka gorącego mleka (może być mniej)
Cukier rozpuścić w mleku, wymieszać z orzechami.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na grubość 0,5 cm, posmarować masą orzechową. Zrolować i odstawić na pół godziny. Posmarować jajkiem na wierzchu i piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 45 minut.
Przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 15 minut.
Ciasto najlepiej upiec w formie keksówce, inaczej 'trochę' się rozpływa (co zresztą widać na zdjeciu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz