Składniki:
- schab bez kości
- sól
- pieprz w ziarenkach
- ziele angielskie
- liście laurowe
- zioła - rozmaryn, pietruszka, szałwia, tymianek, oregano (może być oczywiście inny, ulubiony zestaw)
- 80-100 g masła
- zgnieciony ząbek czosnku
Z soli, pieprzu, ziela i liści przygotować marynatę. Włożyć do niej mięso i odstawić przynajmniej na kilka godzin.
Z masła, posiekanych drobno ziół, czosnku i szczypty soli przygotowujemy jednolitą pastę, którą obkładamy osuszony schab. Wkładamy do rękawa foliowego i pieczemy. Zwykle przyjmuje się około godziny na każdy kilogram mięsa. Po upieczeniu kroimy w plastry i polewamy powstałym w trakcie pieczenia sosem.
Z ziemniakami "przypalankami" i mizerią smakował wybornie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz