niedziela, 20 czerwca 2010

Dipy - koperkowy, musztardowy, salsa i czosnkowy

W ostatnim czasie bardzo polubiłam dipy, które pasują zarówno do mięs, jak i warzyw. Rewelacyjnie sprawdzą się do dań z grilla. Prawie żaden posiłek nie może się bez nich obejść. Dużo lepiej smakują zrobione wcześniej i chłodzone przez 2-3 godziny, co pozwala wszystkim smakom się przegryźć.



Sos koperkowy
Składniki:
  • 150 g serka naturalnego o gładkiej konsystencji
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • odrobina octu winnego - do smaku (można pominąć)


Sos musztardowy

Przygotowujemy z
  • gęstej 18% śmietany, 
  • majonezu i 
  • musztardy wymieszanych w podobnych proporcjach.


Salsa:

Składniki:
  • dojrzałe pomidory (należy usunąć z nich gniazda nasienne)
  • papryczka chili
  • szalotka
  • czosnek
  • sok z limonki lub cytryny
  • kolendra
  • sól
  • pieprz
  • oliwa lub olej

Wszystkie warzywa należy dość drobno posiekać, wymieszać i doprawić do smaku.


Sos czosnkowy
Żadnej nowości tu nie będzie, czyli wymieszane:
  • jogurt grecki
  • przeciśnięty przez praskę czosnek
  • sól

Smacznego!

1 komentarz:

asieja pisze...

do maczania.. pysznie :-)

 
Related Posts with Thumbnails