poniedziałek, 13 kwietnia 2009

Jajka faszerowane na zimno


Składniki:
  • 6 jaj
  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • pól cebuli
  • sól
  • pieprz

Jaja obrać, przekroić na pół, usunąć zółtka i rozetrzeć je. Pieczarki zetrzeć na tarce, podsmażyć na oleju z cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać z żółtkami i doprawić do smaku. Napełnić farszem połówki jajek. Można udekorować je majonezem.

Smacznego!

Jajka faszerowane na ciepło




Składniki:
  • 6 jaj
  • 20 dag pieczarek
  • ćwiartka papryki
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • pół cebuli
  • łyżka majonezu
  • łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Jaja ugotować na twardo. Ostrym nożem przekroić delikatnie na pół tak, aby nie uszkodzić skorupek. Przy pomocy małej łyżeczki wydrążyć skorupki. Jaja posiekać. Na oleju podsmażyć pokrojone pieczarki z cebulą, ostudzić i wymieszać je z pozostałymi (poza bułką tartą) składnikami. Przyprawić do smaku, napełnić skorupki. Posypać bułką tartą, ułożyć na gorącym tłuszczu nadzieniem do dołu i usmażyć na złoty kolor. Podać natychmiast.

Smacznego!

Łazanki z kapustą i pieczarkami


Składniki:

  • pół opakowania łazanek
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 30 dag pieczarek
  • 50 dag mięsa gulaszowego (np. od szynki)
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Kapustę należy sparzyć lub obgotować przez kilka minut. Odcedzić, podlać wodą i wrzucić kilka liści laurowych i ziele angielskie. W tym czasie podsmażyć mięso i pieczarki. Przełożyć wszystko do kapusty i dusić, aż wszystko będzie miękkie. Doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki i wymieszać z ugotowanymi łazankami.
Polecam również wersję bez mięsa.

Smacznego!
 
Related Posts with Thumbnails