sobota, 25 października 2008

Muffiny mocno czekoladowe



Składniki suche:
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady
  • 4-5 czubatych łyżeczek kakao

Składniki mokre:
  • 1 jajko
  • ok. 250 ml maślanki - ilość zależna od gęstości maślanki
  • 50 g stopionego masła


Wykonanie jest standardowe - czyli wymieszane składniki suche dodajemy do wymieszanych składników mokrych. Mieszamy niezbyt dokładnie i przekładamy do foremek. Pieczemy w temp. ok. 180 stopni przez ok. 25 minut. Pod koniec pieczenia można sprawdzić drewnianym patyczkiem czy muffiny są już upieczone.

Smacznego!

7 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Dosc dluga przerwe mialas, ale widze ze wrocilas z pysznymi muffinami :))
Pozdrawiam!

Dominika pisze...

Ostatnio mam niestety niewiele czasu na gotowanie, ale postaram się zaglądać tu częściej.
Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Czy kakao na pewno wymieszać ze składnikami mokrymi? Pytam, bo nie wiem, czy to wpływa na smak, a bardzo chciałabym, żeby mi się udały :)

Dominika pisze...

Rzeczywiście powinno być odwrotnie - kakao i czekolada w składnikach suchych. Dziękuję za zwrócenie uwagi :)

Anonimowy pisze...

rewelacyjne te mufinki :)

miła.

Anonimowy pisze...

miła.
ja dodałam jeszcze wiórki kokosowe i rodzynki do składników suchych i wszyscy w domu byli zachwyceni ;)

Dominika pisze...

Cieszę się, że smakują :) Najlepsze są jeszcze ciepłe, z płynną czekoladą w środku... :)

 
Related Posts with Thumbnails