niedziela, 16 grudnia 2007

Najlepszy piernik

Piernik, który nie może się nie udać :)


  • 6 żółtek
  • 3 białka
  • szklanka cukru
  • margaryna
  • karmel - przygotowany z pół szklanki cukru i pół szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka sody
  • przyprawa do piernika
  • bakalie

Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną. Dodać powoli karmel, a następnie mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Na końcu dosypać bakalie a następnie pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.

Piec ok. 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po wystygnięciu polać polewą lub lukrem.

Smacznego!

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

jak zrobić ten karmel? dopiero uczę się działać w kuchni...

Dominika pisze...

Żeby przygotować karmel, trzeba w garnku o grubym dnie rozpuścić cukier. Kiedy stanie się złocisty zalać go wodą (najlepiej gorącą). Mieszać do momentu, aż cukier znowu się rozpuści. Gotowe :)

 
Related Posts with Thumbnails