Niebo w gębie :)
Pomysł marghe_72 na 'ziemniaki jak z ogniska' zaczerpnięty został z forum GW Galeria Potraw
Ziemniaki szorujemy szczoteczką i obtaczamy w mące wymieszanej z solą w stosunku 1:1. Wrzucamy do piekarnika na ok. godzinę a potem się objadamy :)
Ryba:
u mnie to była akurat panga. Przyprawiłam ją solą i pieprzem, obtoczyłam w jajku i bułce tartej i usmażyłam na oleju.
Pomysł na sos podsunęła mi forumowa koleżanka Frania. Link do jej blogu można znaleźć w spisie stron, które odwiedzam.
Jest to zwykły sos beszamelowy, który robię tak:
- na olej, na którym smażyła się ryba wsypuję ok. łyżki stołowej mąki, podsmażam chwilkę (mąka nie może się zezłocić)
- wlewam mleko - ok. szklanki
- mieszam, żeby sos się nie przypalił i czekam aż zgęstnieje
- wyłączam ogień, wsypuję zieleninkę, mieszam.
Teraz już pozostaje tylko podanie całości na stół.
Smacznego!
środa, 7 listopada 2007
Ryba w sosie koperkowo-pietruszkowym z pieczonymi ziemniakami
Etykiety:
Coś na obiad,
Koperek,
Na ciepło,
Pietruszka,
Ryby
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz