niedziela, 30 września 2007

Tort Dobosa

Tort ten został skrytykowany za brak karmelu na wierzchu, jednak nie umniejszało to jego smaku ;)
Cudo dość czasochłonne, ale dla tego smaku warto. Najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu.
Przepis pochodzi z "Poradnika domowego" sprzed ok. 12 lat :)



Ciasto:

  • 6 żółtek ubić z
  • 6 łyżkami cukru, dodać na końcu
  • 6 ubitych białek i
  • 6 łyżek mąki.

Podzielić na 6 części, każdy placek upiec oddzielnie.

Krem:

  • 1,5 szklanki mocnego naparu kawowego gotować na małym ogniu z
  • 1/2 tabliczki czekolady i
  • 15-20 dag cukru aż do uzyskania gęstego, czarnego syropu (ok. 1,5-2 godz.)
Po wystudzeniu rozkręcić z kostką masła.

Wystudzone placki przełożyć wystudzoną masą. Na wierzchu tort powinien być polany karmelem, ale z czekoladą też smakuje wybornie :)

To jest porcja na małą tortownicę.

Brak komentarzy:

 
Related Posts with Thumbnails