Cudo dość czasochłonne, ale dla tego smaku warto. Najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu.
Przepis pochodzi z "Poradnika domowego" sprzed ok. 12 lat :)
Ciasto:
- 6 żółtek ubić z
- 6 łyżkami cukru, dodać na końcu
- 6 ubitych białek i
- 6 łyżek mąki.
Podzielić na 6 części, każdy placek upiec oddzielnie.
Krem:
- 1,5 szklanki mocnego naparu kawowego gotować na małym ogniu z
- 1/2 tabliczki czekolady i
- 15-20 dag cukru aż do uzyskania gęstego, czarnego syropu (ok. 1,5-2 godz.)
Wystudzone placki przełożyć wystudzoną masą. Na wierzchu tort powinien być polany karmelem, ale z czekoladą też smakuje wybornie :)
To jest porcja na małą tortownicę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz