niedziela, 30 września 2007

Tarta cytrynowa



Ciasto:

  • 2 żółtka
  • 220 g mąki
  • kostka masła
  • łyżeczka cukru

Ciasto zagnieść, włożyć na pół godziny do lodówki, wylepić nim formę, upiec.

Masa:

  • 1/4 l mleka
  • 30 g cukru
  • 3 żółtka
  • budyń waniliowy
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 2 cytryn

Beza:

  • 5 białek
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli

W trakcie pieczenia spodu należy ugotować budyń z żółtkami. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz pół masy bezowej. Wyłożyć na upieczony spód tarty, na wierzch wyłożyć resztę bezy. Upiec na złoty kolor.

PS. Nie przyglądajcie się za bardzo spodowi ;)

Brak komentarzy:

 
Related Posts with Thumbnails