wtorek, 21 grudnia 2010

Pierniczki - puchatki

Ponieważ większość pierników zniknęła z puszek w niewyjaśnionych okolicznościach, postanowiłam zrobić jeszcze jedne. Miałam już cienkie dekorowane, nadziewane, teraz zapałałam chęcią zrobienia grubych i puchatych. Przejrzałam kilka przepisów i wybór padł na "Pierniczki jak alpejskie..." Dorotus76.
Całe szczęście nie odstraszyła mnie informacja, że pierniczki muszą odleżeć 2 tygodnie, żeby zmięknąć. Moje nawet na chwilę nie stwardniały. Są pyszne, lekkie, delikatne i mięciutkie. Bardzo polecam przepis.



Składniki (ja robiłam z pół porcji - wyszło ok. 80 pierniczków), poniżej z moimi modyfikacjami:

  • 0,5 kg mąki
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • łyżka kakao (pierwszy raz piekłam pierniki z kakao ;))
  • pół szklanki smietany
  • 1,5 łyżeczki sody
  • opakowanie mieszanki przypraw do piernika
  • 125 g margaryny lub masła
  • 5 łyżek miodu

Miód podgrzałam z cukrem, masłem i przyprawami, śmietanę wymieszałam z sodą, a mąkę z kakao.
Białka ubiłam na pianę, wymieszałam z żółtkami a następnie z resztą składników. Odstawiłam do lodówki na 12 godzin. Świeżo zrobione ciasto jest bardzo rzadkie, takie jak na pierniki leżakujące. Schłodzone jest znacznie twardsze, łatwo się wałkuje i wykrawa. Pierniczki piekłam 8 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

sobota, 18 grudnia 2010

Pierniczki nadziewane konfiturą

Pierwszy raz pokusiłam się w tym roku na nadziewane pierniczki i muszę przyznać, że debiut był udany. Wypróbowałam dwa przepisy. Ten okazał się lepszy. Pierniczki wyszły puszyste i delikatne. Poniżej przepis lekko zmodyfikowany.



Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 łyżka masła
  • opakowanie przypraw do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 6 łyżek wody

  • ulubione konfitury 
Wszystkie składniki ciasta należy razem zagnieść. Ciasto wychodzi trochę lepiące, dzięki temu nie rozkleją się w pieczeniu. Rozwałkowujemy placek o grubości 2-3 mm, nakładamy łyżeczką konfitury i przykrywamy drugim płatem ciasta. Ciasto naokoło dżemu lekko dociskamy, wycinamy dowolne kształty. pieczemy 10-12 minut w 180 stopniach.
Pierniczki można polukrować, oblać czekoladą lub zjeść je na ciepło prosto z blaszki ;) Są przepyszne! :)






Smacznego!

Piernikowo...


wtorek, 14 grudnia 2010

Sałatka świąteczna

Zastanawiałam się jak nazwać tą sałatkę, pierwsza myśl jak mi przyszła do głowy, to "świąteczna". A dlaczego tak? Pomyślałam, że ta sałatka ładnie będzie się prezentowała na świątecznym stole, jest elegancka i wykwintna a przy tym bardzo delikatna.


Składniki:
  • sałata - u mnie mieszanka - rucola, frisee, radicchio, cykoria
  • kilka suszonych pomidorów z oliwy
  • pół żółtej papryki
  • 150 g fety
  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej
  • garstka kiełków rzodkiewki
  • kawałek posiekanej papryki chili
  • ocet winny
  • oliwa
  • pieprz
Wszystkie składniki ułożyć na talerzu lub półmisku. Z oliwy, octu i pieprzu przygotować sos, polać sałatkę.


Smacznego!
 
Related Posts with Thumbnails