Przyprawy pachniały w całym domu. Użyłam gotowej mieszanki oraz świeżo zmielonych goździków i cynamonu, do tego imbir i gałka muszkatołowa.

Będziemy potrzebować:
- 1 kg mąki
- 1/2 litra miodu
- 2 szklanki cukru
- 1 kostka smalcu
- 1/2 szklanki mleka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:
- imbir (nie przesadzić z ilością)
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)
- mielone goździki
Wszystkich przypraw powinno być około pół szklanki.
W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy aż ostygnie.
Kiedy masa będzie chłodna dodajemy mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki.
Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce po czym miskę okrywamy folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni.

Przed świętami wałkujemy ciasto, wycinamy pierniki, pieczemy do złotego koloru i dekorujemy.
Na zdjęciach są moje dzieła sprzed 2 lat. Fajna zabawa to dekorowanie pierników :)

4 komentarze:
Widzę , że póki co korzystasz ze zdjęć "archiwalnych" , ale robisz ciasto , więc będziesz musiała gdzieś to upiec , czyżby jakaś przeprowadzka ? ;-)
A jeśli chodzi o pierniczki , to przyznam , że nigdy ich nie piekłam , może w końcu powinnam zacząć :-)
Przeprowadzka jeszcze nie, po prostu święta w domu :)
przepis na pierniczki polecam, wychodzą przepyszne! :)
Heh... też bym chciała spędzić święta w większym gronie rodzinnym , ale cóż... ;-)
A do pierniczków to najpierw muszę zakupić jakieś ładne foremki ;-)
P.S. Co to za "kontakt" w podpisie ? ;-))
Nie mam pojęcia co to za podpis ;))) Pewnie coś gdzieś kliknęłam ;)
Ja właśnie szukam nowych wykrawaczek do pierniczków, w innych kształtach. Jutro będę robiła ciasto. Już się nie mogę doczekać tego zapachu w domu :))
Prześlij komentarz