wtorek, 14 grudnia 2010

Sałatka świąteczna

Zastanawiałam się jak nazwać tą sałatkę, pierwsza myśl jak mi przyszła do głowy, to "świąteczna". A dlaczego tak? Pomyślałam, że ta sałatka ładnie będzie się prezentowała na świątecznym stole, jest elegancka i wykwintna a przy tym bardzo delikatna.


Składniki:
  • sałata - u mnie mieszanka - rucola, frisee, radicchio, cykoria
  • kilka suszonych pomidorów z oliwy
  • pół żółtej papryki
  • 150 g fety
  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej
  • garstka kiełków rzodkiewki
  • kawałek posiekanej papryki chili
  • ocet winny
  • oliwa
  • pieprz
Wszystkie składniki ułożyć na talerzu lub półmisku. Z oliwy, octu i pieprzu przygotować sos, polać sałatkę.


Smacznego!

4 komentarze:

asieja pisze...

nigdy nie jadłam tej szynki. ciekawa jestem jak i w sałatce smakuje.

Dominika pisze...

Ja też ją kupiłam po raz pierwszy. Spodziewałam się zdecydowanie intensywniejszego smaku, ale miło mnie zaskoczyła. Jest mało słona, delikatna.

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Pyszna, rześka odmiana, gdy wokół królują zimowe smaki! Pozdrawiam:)

aga pisze...

moje smaki:) wyglada smakowicie:)

 
Related Posts with Thumbnails