sobota, 18 grudnia 2010

Pierniczki nadziewane konfiturą

Pierwszy raz pokusiłam się w tym roku na nadziewane pierniczki i muszę przyznać, że debiut był udany. Wypróbowałam dwa przepisy. Ten okazał się lepszy. Pierniczki wyszły puszyste i delikatne. Poniżej przepis lekko zmodyfikowany.



Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 łyżka masła
  • opakowanie przypraw do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 6 łyżek wody

  • ulubione konfitury 
Wszystkie składniki ciasta należy razem zagnieść. Ciasto wychodzi trochę lepiące, dzięki temu nie rozkleją się w pieczeniu. Rozwałkowujemy placek o grubości 2-3 mm, nakładamy łyżeczką konfitury i przykrywamy drugim płatem ciasta. Ciasto naokoło dżemu lekko dociskamy, wycinamy dowolne kształty. pieczemy 10-12 minut w 180 stopniach.
Pierniczki można polukrować, oblać czekoladą lub zjeść je na ciepło prosto z blaszki ;) Są przepyszne! :)






Smacznego!

1 komentarz:

Jurek pisze...

Wspaniałe pierniczki. Ja nadziałem je moją ulubioną fantazję śliwkową z Pińczowa. Pierniczkami byli zachwyceni wszyscy moi "konsumenci". Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

 
Related Posts with Thumbnails