Pierwszy raz pokusiłam się w tym roku na nadziewane pierniczki i muszę przyznać, że debiut był udany. Wypróbowałam dwa przepisy.
Ten okazał się lepszy. Pierniczki wyszły puszyste i delikatne. Poniżej przepis lekko zmodyfikowany.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki miodu
- 1 łyżka masła
- opakowanie przypraw do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 6 łyżek wody
Wszystkie składniki ciasta należy razem zagnieść. Ciasto wychodzi trochę lepiące, dzięki temu nie rozkleją się w pieczeniu. Rozwałkowujemy placek o grubości 2-3 mm, nakładamy łyżeczką konfitury i przykrywamy drugim płatem ciasta. Ciasto naokoło dżemu lekko dociskamy, wycinamy dowolne kształty. pieczemy 10-12 minut w 180 stopniach.
Pierniczki można polukrować, oblać czekoladą lub zjeść je na ciepło prosto z blaszki ;) Są przepyszne! :)
Smacznego!
1 komentarz:
Wspaniałe pierniczki. Ja nadziałem je moją ulubioną fantazję śliwkową z Pińczowa. Pierniczkami byli zachwyceni wszyscy moi "konsumenci". Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Prześlij komentarz