sobota, 13 listopada 2010

Mega chocolate fudge cake

Bardzo słodkie i mocno czekoladowe ciasto. Fanom brownie na pewno przypadnie do smaku.
Przepis jest autorstwa Jamiego Olivera.


Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 120 g brązowego cukru (ja dałam ok. 80, a następnym razem dodałabym połowę tego)
  • 175 g miękkiego masła
  • łyżka kakao
  • 100 g migdałów
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 150 g mąki
  • 100 g krówek (ok. 10 sztuk)

Czekoladę, cukier, migdały, masło, kakao i sól zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku, a na końcu przesianą mąkę.
Masę przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej kakao. Na wierzchu ułożyć pokrojone krówki.
Piec ok. 20-25 minut. W oryginalnym przepisie zalecana jest temperatura 160 stopni, ja piekłam w 180. Ciasto powinno być lepiące.

Podawać ze słodką śmietanką.

Smacznego!

10 komentarzy:

Arvén pisze...

Widziałam je ostatnio i miałam ochotę je zrobić - a Twoje działania tylko mnie przekonały, że z całą pewnością warto :)

cukrowa wróżka pisze...

fanom brownie, to poproszę!

Gosia pisze...

Jak "Mega chocolate" to coś dla mnie :)

Amber pisze...

Uwielbiam takie mega czekoladowe i ciężkie i słodkie. Mniammm...

Mirabelka pisze...

Już na sam widok dostaję ślinotoku ;) ostatnio robiłam brownie, może więc teraz czas na takie ciacho? :)

Bez sosiku pisze...

Czekolada, czekolada, czekolada! :> ;P he, chyba nie ma takiego przepisu z czekoladą, któremu bym się nie oparła :)

dorota20w pisze...

pysznie się prezentuje !

asieja pisze...

cudna czekoladowośc.

Kasia pisze...

wygląda idealnie czekoladowo :)

Sabienne pisze...

Też zrobiłam, nie mogę,... nie mogę jak widzę ile w tym cieście czekolady;-)
Wersja ze słodką śmietanką godna odnotowania i spożycia;-)

Pozdrawiam

 
Related Posts with Thumbnails