wtorek, 25 maja 2010

Kebaby z mięsa mielonego

Takie kebaby można przyrządzić w piekarniku albo na grillu i obowiązkowo należy podać z sosem tzatziki



Składniki (na 6-8 sztuk):
  • 30 dag mięsa mielonego
  • jajko
  • mała cebula
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • kawałek bułki lub ew. bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • zioła (najczęściej używam gotowych mieszanek do kuchni arabskiej)

Wszystkie składniki należy wyrobić na jednolitą masę i oblepić nią patyczki do szaszłyków. Ja dla ułatwienia najpierw smaruję dłoń olejem - masa łatwiej odchodzi od rąk. Układam je w naczyniu żaroodpornym i piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.

Smacznego!

2 komentarze:

Just My pisze...

ciekawie wyglądają, takie finezyjne :) pewnie bardzo smaczne :)

Mirabelka pisze...

Lubię takie kebaby :)

 
Related Posts with Thumbnails