

Składniki (na 3 osoby):
- 250 g ryżu basmati
- 2 piersi z kurczaka
- 100 g krewetek
- 3 kolorowe papryki
- ostra papryczka - ilość w zależności od upodobań
- duża cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- olej
- 2 marchewki
- sos sojowy
- kolendra
- sos chili
Kroimy warzywa w kostkę lub słupki, kurczaka w cienkie paseczki. W woku podgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę i czosnek. Kiedy się zeszkli dorzucamy paprykę i piersi i przyprawiamy. Smażymy 2-3 minuty. U mnie z kurczaka wyciekło bardzo dużo soku, więc odsunęłam wszystko na brzeg woka i pozwoliłam aby nadmiar sosu odparował. Kiedy płynu jest już niedużo, dodajemy krewetki i przesmażamy je z pozostałymi składnikami ok. 3 minut. Dodajemy ugotowany ryż i podgrzewamy kilkadziesiąt sekund aż ryż się zagrzeje i dobrze wymiesza z pozostałymi składnikami.
Z powodu kiepskiego zaopatrzenia pobliskiego marketu, w moim daniu brakowało takich dodatków jak sambal oelek czy sosu ostrygowego. Pomimo tego, efekt był bardzo zadowalający.
Smacznego!
2 komentarze:
Ja się piszę na taki obiad :) Lubię i ostro, i kurczaka, i ryż, i KREWETKI :)
fajną ma nazwę to ostre danie :-)
Prześlij komentarz