niedziela, 14 czerwca 2009

Tęczowy deser truskawkowy

Na ożywienie niemalże jesiennej aury zrobiłam wczoraj kolorowy deser.



Potrzebujemy:
  • 2 szklanki zmiksowanych truskawek
  • 150-200 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w filiżance gorącej wody

Przygotowujemy 4 miseczki:
I sama śmietana - ok. 100 ml
II same truskawki
III i IV truskawki + śmietana w różnych proporcjach, aby uzyskać dwa kolory
Do miseczek rozlewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy 4 filiżanki i nalewamy jedną z części. Schładzamy, aż się zetnie, wylewamy drugą i znowu schładzamy. Postępujemy tak aż wykorzystamy wszystkie składniki.
Po schłodzeniu należy obkroić galaretki, aby łatwo wyszły z filiżanki. Ja użyłam do tego patyczka do szaszłyków. Deser ten można przygotować w szklanych pucharkach - będzie się prezentował równie efektownie.
Galaretki podałam z odrobiną śmietany kremówki i gałką lodów waniliowych.

Smacznego!

2 komentarze:

666 pisze...

Nie trzeba słodzić tych truskawek?

Dominika pisze...

Ja posłodziłam, tak jak podałam w przepisie, ok 4 łyżeczki, ale tak naprawdę to zależy od słodkości posiadanych truskawek i gustu.

 
Related Posts with Thumbnails