sobota, 1 marca 2008

Sos carbonara

Banalnie proste i pyszne :)


Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w paseczki boczek (ja nie dodaję żadnego tłuszczu), czekamy aż się ładnie zrumieni. Zalewamy śmietaną 36%, doprawiamy pieprzem i czekamy, aż śmietana zgęstnieje.
Wrzucamy do makaronu, mieszamy i zajadamy się ;)
Przygotowanie zajmuje ok. 10 minut, więc to propozycja na ekspresowy obiad :)

2 komentarze:

Lechu pisze...

Witam! Ja robię podobnie, lecz do sosiku przed wymieszaniem z makaronem dodaje sera pleśniowego blue. Tak 20-50 gram, do smaku. Poczekać aż się rozpuści i violla :)
Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

to nie jest prawdziwy sos carbonara. Prawdziwy to surowe jaja wymieszane ze startym parmezanem wlane do goracego makaronu wymieszanego z boczkiem pietruszka i przyprawami. Trzeba szybko wymieszac i uwazac by jajka sie nam nie sciely - oczywiscie patelnia na ktorej to robimy musi byc zdjeta z ognia! I gotowe:) polecam, jest pyszne! Ale sprobuje tez z sama smietana dla odmiany jak w tym przepisie:)

 
Related Posts with Thumbnails