piątek, 1 lutego 2008

Krupnik

Czyli ulubiona zupa dzieciństwa. Najlepiej smakuje wiosną, z młodych warzyw, aczkolwiek zimą też jest nie do pogardzenia ;)



Jak robię?

Na małym ogniu gotuję skrzydełka kurczaka z zielem angielskim i liściem laurowym. Po ok. 20-30 minutach dorzucam starte na tarce warzywa: marchew, pietruszkę, seler, a po kilku kolejnych minutach pokrojone w kostkę ziemniaki i ryż.
Kiedy ryż i ziemniaki są miękkie doprawiam przyprawami (sól, pieprz i lubczyk). Wystarczy tylko posypać koperkiem i się zajadać.

Smacznego!

2 komentarze:

cudawianki pisze...

o matko! to krupnik mozna tez z ryzem??ja do tej pory znalam wersje tylko z kasza,ale u nas dostac kasze to nie lada sztuka.jak z ryzem,to jutro bedzie krupnik! :-)

Dominika pisze...

Oczywiście, ze można z ryżem :) Pychotka!

 
Related Posts with Thumbnails