niedziela, 30 września 2007

Leniwa baba

Przepis zaczerpnięty z forum 'Kuchnia' GW




Do dużej miski wrzucamy kolejno:

  • 5 dag pokruszonych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 rozbełtane jajka
  • pół kostki masła startego na tarce o dużych oczkach
  • 3/4 szklanki mocno ciepłego mleka

Nie mieszamy! Przykrywamy ściereczką i idziemy spać. Po minimum 4 godzinach dosypujemy pół kg przesianej mąki i wyrabiamy ciasto (powinno być dość luźne). Odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do blaszki. Można na wierzchu ułożyć owoce, posypać kruszonką. Do środka można też wrzucić np. rodzynki, skórkę z pomarańczy.
Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku ok. godziny.

To jest porcja na małą blaszkę lub tortownicę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

 
Related Posts with Thumbnails