wtorek, 26 października 2010

Naleśniki z ricottą i sosem pomarańczowym

Przepis pochodzi z książki "Desery" wydawnictwa Konemann, zmodyfikowałam go nieco.



Nadzienie:
  • 250 g ricotty (równie dobrze można użyć białego sera)
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • garść sparzonych rodzynek

Następnym razem dodałabym jeszcze trochę soku cytrynowego, bo nadzienie mimo wszystko wyszło trochę mdłe.

Posmarowałam naleśniki serkiem i zapiekłam przez 10 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu.

W tym czasie roztopiłam łyżkę masła, dodałam do niej 1/4 szklanki cukru i pół szklanki soku pomarańczowego. Gotowałam, aż sos zgęstniał. Dodałam cząstki pomarańczy i jeszcze chwilę pogotowałam. Gorące naleśniki polałam sosem.



Smacznego!

wtorek, 19 października 2010

Ciasteczka francuskie z brzoskwiniami

Kiedy dopada mnie na ochota na coś słodkiego, ale jednocześnie nie chcę czekać długo na efekty pracy, z pomocą przychodzi mi paczka ciasta francuskiego, którą zawsze mam w lodówce lub zamrażalniku. Ciasto wystarczy pokroić na kwadraty, a na wierzchu położyć dowolny owoc. Włożyć na 10 minut do gorącego piekarnika i gotowe. Bez pracy i bałaganu, za to z pysznym smakołykiem do herbaty.



Smacznego!
 
Related Posts with Thumbnails