Przepis pochodzi z mojej ukochanej książki "Desery" wydawnictwa Konemann.
Beza:
6 białek
wg przepisu 375 g cukru - ja dałam ok 300 g
łyżka kakao
Krem:
1,5 szklanki śmietany kremówki
1,5 tabliczki czekolady gorzkiej
2 łyżki kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
Z białek i cukru ubić sztywną pianę, na końcu dodać kakao.
Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy ok. 20-22 cm. Ciasto podzielić na 4 części - 3 rozprowadzić na rysunkach okręgów, a czwartą naszprycować na papierze podłużne bezy. Przepis każe je suszyć w 160 stopniach przez godzinę, ja swoje suszyłam w 120 stopniach z termoobiegiem ok. 2 godzin i studziłam w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Krem:
połowę czekolady rozpuścić, wymieszać z ubitą na sztywno śmietaną. Dodać do niej kawę oraz posiekaną drugą część czekolady.
Przełożyć blaty bezowe kremem. Obsmarować delikatnie boki i wierzch i przykleić bezowe paseczki. Resztę pasków rozłożyć na wierzchu tortu.
6 białek
wg przepisu 375 g cukru - ja dałam ok 300 g
łyżka kakao
Krem:
1,5 szklanki śmietany kremówki
1,5 tabliczki czekolady gorzkiej
2 łyżki kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
Z białek i cukru ubić sztywną pianę, na końcu dodać kakao.
Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy ok. 20-22 cm. Ciasto podzielić na 4 części - 3 rozprowadzić na rysunkach okręgów, a czwartą naszprycować na papierze podłużne bezy. Przepis każe je suszyć w 160 stopniach przez godzinę, ja swoje suszyłam w 120 stopniach z termoobiegiem ok. 2 godzin i studziłam w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Krem:
połowę czekolady rozpuścić, wymieszać z ubitą na sztywno śmietaną. Dodać do niej kawę oraz posiekaną drugą część czekolady.
Przełożyć blaty bezowe kremem. Obsmarować delikatnie boki i wierzch i przykleić bezowe paseczki. Resztę pasków rozłożyć na wierzchu tortu.
Smacznego!
7 komentarzy:
beza, czekolada... po prostu pycha:)
świetne połączenie smakowe :)
co za krucha, delikatna czeko-rozkosz!
super brzmi,musi byc przepyszny :)
Ah! w końcu znalazłam to czego szukałam. Czasami trwa to tyle wysiłku, aby znaleźć jeszcze małe przydatne informację.
Cudny torcik!
Naprawdę uwielbiam wszystkie desery na bazie bezy - torciki bezowe w szczególności :)
pozdrawiam ciepło!
Za ten tort zrobiłabym wszystko , no prawie wszystko ... chociaż gdyby się zastanowić ... Zdecydowanie wszystko ;)
Prześlij komentarz