niedziela, 4 października 2009

Leniwe


Składniki:
  • 200 g białego sera
  • ok. 3/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Z podanych składników zagnieść miękkie ciasto, zrobić z niego wałeczki i pokroić. Ugotwać w osolonym wrzątku. Można je podać z masłem i bułką tartą lub cukrem.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam leniwe :) u nas je się je nie tylko z bułką, masłem i cukrem, ale także z sosem zrobionym ze śmietany i truskawek lub malin... :) a swoją drogą, dawno ich nie jadłam...

    PS. Niedawno założyłam swojego bloga i jestem jeszcze "zielona" :) dopiero się rozglądam, będzie mi miło, jeśli kiedyś wpadniesz do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też jestem "nowy"... w pisaniu. Z gotowaniem jest lepiej :))
    A leniwe, to jedno z ulubionych dań mojej córki, ale zawsze "kupne". Jakoś tak wychodziło... Chyba w końcu sam zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Leniwe? Sto lat nie jadłam. Dzięki za przypomnienie i przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłem! Dodtkowo chyba pobiłem rekord w "robieniu leniwych na czas". Zapomniałem, że młoda pół godziny po lekcjach ma angielski... a była jak zwykle b. głodna. Po 15 minutach dziecko siedziało przy stole jedło leniwe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Leniwe mają to do siebie, że ekspresowo się robią. Pewnie stąd ta nazwa :D

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń