poniedziałek, 8 października 2007

Orzechowiec


Ciasto:
  • 50 dag maki
  • 20 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
  • 30 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki miodu

Krem:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Wykonanie:
1. Sodę oczyszczoną rozpuścić w mleku i połączyć z resztą składników. Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części. Jedna rozwałkować i przenieść do tortownicy. W piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni upiec na jasnozłoty kolor.
2. Wszystkie składniki polewy usmażyć na patelni.
3. Rozwałkować drugą część ciasta, przenieść do tortownicy i wylać an nią polewę z orzechów. Upiec.
4. Kawę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia.
5. Budyń ugotować. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać ostudzony budyń i kawę.
6. Na placek z orzechami nałożyć krem i nakryć drugim plackiem.
Jak zwykle pychotka :) Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Wygląda na to , że mamy ten sam przepis , tyle , że ja robię trochę "po swojemu" ;-) Kiedyś na pewno pojawi się na moim blogu , bo piekę to ciasto prawie na każde święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robiłam dopiero raz z tego przepisu. Ale tort jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A cały urok w tych karmelowych orzechach...mmm... :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada oblednie, przypomina ciasto, ktore moja mama piekla na kazde swoje imieniny.
    Chyba bede musiala zrobic w najblizszym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ta kawa ma byc sypka czy zaparzona (płynna)??

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak jak w przepisie - dwie łyżki (czubate stołowe) kawy rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm.... aż żal patrzeć i nie spróbować

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie pozostaje nic innego jak wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń