niedziela, 12 września 2010

Brownie z orzechami laskowymi

Pysznie czekoladowe i delikatne ciasto, znany klasyk, banalnie prosty. Aksamitne wnętrze i chrupiące orzechy. Fantastyczna dawka energii na jesienne popołudnie.



Składniki:
  • 6 jaj
  • 200 g dobrej gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 100 g mąki
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • dla wzmocnienia smaku dodałam łyżkę prawdziwego gorzkiego kakao
  • garść posiekanych orzechów laskowych

Jaja ubiłam z cukrem i solą na białą masę, do której dodawałam po trochu przesianą z kakao mąkę oraz czekoladę uprzednio rozpuszczoną razem z masłem w misce ustawionej nad garnkiem z gorącą wodą. Przelałam do dużej formy (30x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posypałam orzechami. Wstawiłam do piekarnika nastawionego do temperatury 180 stopni na ok. 20 minut. Można je piec krócej, wtedy będzie bardziej lepkie.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie i tak..czekoladowo :D
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o rany, ale czekoladowe! takich brownie szukam. Bo niektore sa takie zwykle, jak murzynek, takie suche ciacho wychodzi, a tu u ciebie konkretnie czekoladowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oto prawdziwe brownie :) uwielbiam takie ciężkie czekoladowe ciasta. Zwłaszcza w taką pogodę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku, wygląda po prostu niesamowicie. Muszę w końcu upiec brownies!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ napakowane czekoladą! i orzechami ;] pychaaa...

    OdpowiedzUsuń
  6. pychota:) czekoladowe brownie, mniam:) wyglada super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja od brownie jestem uzależniona! Uwielbiam jego wilgoć i słodycz, bardzo przyjemny blog, bede zagladała! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. mam pytanie -czy białka osobno i żółtka ubijać czy wszystko razem??

    OdpowiedzUsuń