sobota, 3 lipca 2010

Pleśniak inaczej

Kupiłam na bazarze piękne czerwone porzeczki i postanowiłam, że upiekę z nich pleśniak w letniej wersji i zastąpię powidła śliwkowe świeżymi owocami. Wyszedł przepyszny!
Porzeczki wydają się być idealnymi owocami do pieczenia - kwaskowe, o wyraźnym smaku i jednocześnie nie puszczają dużo soku, przez co ciasto nie namięka.
Pleśniak jest doskonały na ciepło, ale również na zimno.




Na tortownicę wystarczy połowa podanej porcji.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • łyżka śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru
  • łyżka kakao

Na pianę:
  • 4 białka
  • szklanka cukru pudru

Żółtka utrzeć z cukrem. Wymieszać z mąką, masłem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Jedną część rozwałkować na blaszce. Schłodzić. Dwie pozostałe części wkładam na ok. godzinę do zamrażalnika - lepiej się później trą.
Na schłodzone ciasto wyłożyć owoce - ja dałam tyle, żeby pojedynczą warstwą przykryły dno. Na owoce ścieramy na tarce kakaowe ciasto, na to wykładamy pianę z białek a następnie ścieramy białe ciasto. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Chce mi się takiego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja właśnie piekę pleśniaka z owocami z czarnymi porzeczkami to mój naj , ale zima robię z jabłkami albo powidłami
    ach twój, tak pysznie wygląda i bym z wielką ochotą skosztowała

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja najbardziej lubię pleśniaka z agrestem, ale z porzeczkami też jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. prześliczny ten Twój pleśniak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama zawsze piekła pleśniak z powidłami, ale widzę, że wersja owocowa jest równie popularna. Agrest uwielbiam, ale wieki już go nie jadłam. Muszę zakupić przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. prezentuje się ślicznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny pleśniak...letnia, lżejsza wersja jakoś bardziej przypada mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pleśniak kojarzy mi sie z moją mamą ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada pysznie! Też czasami piekę pleśniak z owocami:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. czekam aż w ogrodzie pojawią się czerwone porzeczki. uwielbiam ich kwaśny smak. w ciastach też :-)

    OdpowiedzUsuń