wtorek, 6 lipca 2010

Owocowy przekładaniec

Soczyste owoce z aromatem pomarańczowego likieru, chrupiące słodkie bezy i kremowy jogurt lub - w wersji bardziej kalorycznej - śmietana. Idealny deser na upalny dzień :)



Składniki:
  • truskawki i nektarynki lub brzoskwinie
  • małe bezy - gotowe lub zrobione samodzielnie (np. z przepisu na Pavlovą)
  • gęsty jogurt naturalny lub śmietana kremówka
  • łyżka cukru
  • łyżka likieru cointreau
  • łyżka płatków migdałowych

Owoce mieszamy z likierem i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Nakładamy owoce do pucharków, na nie układamy bezy i polewamy dosłodzonym jogurtem, posypujemy migdałami. Podajemy natychmiast.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Idealny zawsze :) Dla mnie takie desery zawsze będą smakiem dzieciństwa :) Pycha!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po nazwie spodziewałam się placka, a tu taki fajny, lekki deser...Wygląda szałowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie miałam pomysłu na nazwę tego deseru, więc padło na przekładańca ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam słodkie owocowe pucharki

    OdpowiedzUsuń
  5. BOSKI ten blog ! dorzucam go do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń