niedziela, 12 lipca 2009

Francuskie poduszeczki z jagodami

Bardzo prosty i szybki deser :)




Potrzebujemy:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • szklankę jagód
  • 1/3 szklanki cukru
  • jajko

Jagody wraz z cukrem gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż z soku powstanie gęsty syrop. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty o jednakowej wielkości. Połowę smarujemy po bokach jajkiem, a drugą połowę nacinamy. Na posmarowane prostokąty nakładamy konfiturę i przykrywamy naciętymi.
Pieczemy 15-18 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Jakie pysznosci! Uwielbiam ciasta francuskie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też, szczególnie za mnogość sposobów przygotowania i szybkość pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dominiko, czy jesteś świadoma, że serwis netbird.pl wstawia u siebie na stronie Twoje przepisy?

    http://kuchnia.netbird.pl/a/296/14751,1

    (i parę innych też widziałam)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie smakowite klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajowo wygladaja!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prostota sama w sobie;)
    Dziekuje za fajna propozycje,trzeba sobie czasem przypomnieć te najłatwiejsze wypieki:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ju - tak, wiem o tym, publikacje są za moją zgodą. Niemniej dziękuję bardzo za interwencję :)

    OdpowiedzUsuń