piątek, 2 kwietnia 2010

Mazurek bakaliowy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Proponuję Wam bardzo prosty mazurek, każdy sobie z nim poradzi :)



Składniki na kruche ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • skórka starta z cytryny

Ze składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. W tym czasie możemy przygotować bakalie - rodzynki, orzechy, migdały, daktyle, figi, morele - razem powinno ich być ok. 70 dag.

Wersja I (na zdjęciu):

Kruche ciasto rozwałkowujemy cieniutko i pieczemy do uzyskania lekko brązowego koloru. Zimne smarujemy kwaśną konfiturą i obsypujemy bakaliami. Polewamy czekoladą i zajadamy się :)

Wersja II:

Z 6 żółtek i szklanki cukru robimy kogel mogel. Mieszać z bakaliami, a następnie z ubitymi na sztywno 6 białkami. Masę bakaliową wykładamy na lekko podpieczone ciasto, a następnie pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach.

Obie wersje są pyszne. Smacznego!
 
Related Posts with Thumbnails